bat.logo.stor.001

A.C Milan

A.C Milan tillhör den rödsvarta delen av Milano och kallas även för Il Rossonero. Milan är en av Italiens största klubbar och har vunnit Champions League hela sju gånger och italienska ligan 18 gånger. Milan delar arena med sina svartblåa antagonister i staden - F.C Internazionale. Arenan, San Siro rymmer 80,000 åskådare och är i princip alltid fullsatt i derbyt mot Inter och andra stormöten som mot Juventus, Napoli och Roma.

Milano

Milano är Italiens näst största stad och är det europeiska centrumet för mode och trender inom klädindustrin. Det finns även en mer traditionell verkstadsindustri med bland annat Pirelli och Alfa Romeo. 

Det finns hundratals hotell i Milano med omnejd. Vill du bo centralt kommer det såklart kosta lite mer än att bo utanför stadskärnan. Värt att notera att hotellfrukost i Milano inte brukar hålla någon vidare standard, så satsa på att äta på något lokalt café istället.
 

Sevärdheter och aktiviteter

Du får inte missa det fantastiska torget Piazza del Duomo i centrala Milano. Här kan du strosa omkring och se på konstverk som är flera hundra år gamla eller sätta dig på ett mysigt café och bara njuta av omgivningen. 

Du kan besöka San Siro när det inte är matchdag för att besöka museet eller gå den guidade turen. Du får då möjlighet att besöka både Milans och Inters omklädningsrum samt sätta dig på f.d Milan-presidenten Adriano Gallianis stol på arenan. Museet och den guidade turen kostar €14 för vuxen och €10 för barn under 14 år. Turerna går varje halvtimme. Detta rekommenderas starkt. Det finns även möjlighet att besöka San Siro Store där Milan- och Inter-kläder säljs.

Att äta gott när man är i Italien är ett måste. Italienarna kan allt som oftast sin kokkonst och avancerade stormåltider smakar lika bra som en pizza på ett mindre tilltalande ställe. Konstanta tips är att undvika att äta i de mer centrala delarna av Milano, ifall man vill få ned priset. Maten är god, men du kan få liknande måltider för lägre priser om du bara tar tunnelbanan några stationer bort från Il Duomo. 

Supportrar träffas upp på Piazza il Duomo innan match.

Undvik att äta pasta på cafér och barer, speciellt till lunch. Den har en tendens att vara färdiglagad och snabbmickrad på dessa ställen. Vill du äta en god pasta satsa istället då på en riktigt restaurang. 

En resturang som rekommenderas är Offside Pub. Ägaren är Milanista som dessutom talar bra engelska. Det bjuds på schysst käk till riktigt bra priser. Adressen är Via Losanna 46 (angolo piazza Diocleziano). 

Ska du äta mat innan matchen rekommenderas varmt att köpa något ur vagnarna som står placerade utanför och på väg till San Siro. De grillade mackorna och hamburgarna kan vara bland det godaste som finns att äta när man ska se på match. Sväljs enklast ned med en öl eller en kall läsk.


Kollektivtrafik och transport

Tunnelbanan
Metron är det bästa sättet att ta sig fram i Milano. Det finns dock bara tre linjer (röd, grön och gul) så tunnelbanenätet täcker långt ifrån hela Milano. Tågen går mycket ofta under dagtid men slutar att gå strax efter midnatt. Ersättningsbussar trafikerar samma sträckor någon timme längre. Nedgångarna till metron är markerade med vita skyltar med ett rött M.

Spårvagnar
De orange-gula eller gröna vagnarna går kors och tvärs i staden. Linje 16 går hela vägen från centrum och stannar utanför Giuseppe Meazza/San Siro. På de flesta linjer finns en sen avgång efter klockan 02:00.

Så tar du dig till Giuseppe Meazza/San Siro
Det finns två sätt att ta sig till matchen, antingen tar du den röda tunnelbanelinjen till "Lotto" och går sedan två km därifrån till arenan. Observera att den röda linjen delar sig och har två olika ändhållplatser åt detta håll. Välj ett tåg med destination "Molino Dorino". Tunnelbanan rekommenderas för förstagångsbesökaren eftersom du då ser arenan på långt håll och riktigt kan överväldigas av storleken. Det är inga problem att hitta, följ bara folkströmmen och souvenirstånden.

Annars är spårvagnen nummer 16 (går från centrum) ett bättre val. Den stannar alldeles utanför stadion. 

Du kan enkelt flyga till en av Milanos flygplatser Malpensa eller Linate. Malpensa är regionens största flygplats och härifrån kan du åka tåg in till Milano med Malpensaexpress.  eller om du vill ha ett billigare alternativ kan du flyga till Bergamo som är en stad som ligger 40km från Milano. Därifrån kan du enkelt via tåg ta dig till Milano.

Vill du läsa mer om Milano kan du göra det HÄR.

Hos Skyscanner kan du jämföra priser på både flyg och hotell i Milano innan du bestämmer dig för vilket som passar dig bäst!