bat.logo.stor.001

Stadio Olimpico - Roms Olympiastadion

S.S Lazio

Lazio som tillhör den ljusblåa delen av Rom och är stadsrivalen Romas största antagonister. Lazio spelar på samma arena som Roma (Stadio Olimpico) och är kända för deras örn som de har på sitt klubbmärke. Stadio Olimpico tar upp till 80.000 åskådare och är en av Italiens största arenor. Lazio har aldrig etablerat sig som en toppklubb i Serie A utan har haft sina storhetsperioder och sämre perioder. De brukar vara uppe och nosa på europaplatser men titelskåp är inte det största. Mest känt för oss svenskar är när Sven-Göran Eriksson kom från Sverige 1997 och vann ligatiteln år 2000, vilket även är deras senaste ligatitel och andra totalt.

Rom


Rom kallas sedan antiken för "den eviga staden" eftersom det sägs att man inte kan ta 20 steg i Rom utan att kliva 2000 år tillbaka i historien, något samtliga besökare i den eviga staden kan skriva under på. Romarrikets centrum är även Medelhavets centrum, det är inte av en tillfällighet som de antika romarna kallade Medelhavet för Mare Nostrum - vårt hav.
Piazza Navona är en av de mest kända med sina tre underbara fontäner och flertalet förnäma kaféer vid de mysiga husväggarna som omger torget. I riktning mot spanska trappan hittar man först Fontana di Trevi, en av de turisttätaste platserna i staden, som är känt för Anita Ekdahls unika medverkan i La Dolce Vita.

Vädret i Rom är väldigt behagligt då dagstemperaturen aldrig brukar ligga under 10°c och upp mot 30°c under sommaren


Sevärdheter och aktiviteter

Rom är en av Europas mest historiska städer och ett besök till Colosseum är ett måste. Arenan användes under romerska rikets tid till gladiatorspel, avrättningar och teater. Forum Romanum där antikens Rom hade sin centrala mötesplats och ett par stenkast därifrån finner vi det mäktiga Colosseum med tusentalet skolungdomar och vykortsförsäljare utanför.

 

Stadsdelen Testaccio är för den som vill uppleva nattlivet i Rom, här är pulsen hög på natten. Här finnss barer, discon och klubbar för den som vill roa sig lite extra på kvällarna.

Vatikanstaten är naturligtvis en av Roms mest lockande sevärdheter där man får se den kända St:Peterskyrkan. Är du i Rom rekommenderar vi starkt ett besök hit och för de som vill se något häftigt är att ta sig upp på kyrkans tak och vandringen upp i kupolen. Entrén och hissen når du inifrån själva katedralen och därifrån kan du vandra upp på taket för att få se den makalöst fina utsikten
.Kollektivtrafik och transport

Rom har två flygplatser. Fiumicinoflygplatsen, som ligger 35 kilometer utanför centrum, och Ciampinoflygplatsen, 15 kilometer utanför centrum. Från dessa flygplatser går det både tåg och bussar in till centrum med ständiga avgångar så att du enkelt och smidigt kan komma in till city. 

Vill du inte ta dig fram med hjälp av tunnelbana finns alltid bussalternativet att tillgå. Även dessa transportmedel är överbefolkade och instängda, får du för dig att ta med resväskorna in på bussen så får du helt enkelt räkna med att bli bemött med suckar och stön. Har du fått för dig att tillbringa småtimmarna på en av stadens alla nattklubbar så får du förlita dig på att nattbussen (som går någorlunda regelbundet) tar dig till Stazione Termini. Bussar och fasta tider i Rom är ingenting som hör ihop så räkna kallt med att ett antal turer utgår eller kraftigt försenas. Det är ingen ovanlighet att bussarna anländer i en enda stor klump, så var beredd. 

Kommunaltrafiken i Rom är inte alls dyr att utnyttja. En dagsbiljett (Biglietto Integrato Giornaliere), gällandes på både metron och bussarna, kostar runt 3 EURO, en veckobiljett (Carta Inegrata Settimanale) runt 12 och en månadsbiljett(Abbonamento Mensile) 25. Vill du köpa biljetter för enbart en resa så gör du detta bäst genom att köpa en 75-minutersbiljett (Biglietto Integrato a Tempo) för en Euro. 

Du kan inte köpa biljetter ombord på bussen/tåget utan måste alltid införskaffa dessa innan resan. Blir du upptäckt utan giltig biljett väntar dyra böter. Du införskaffar din biljett på närmaste tidningshandlare eller tobaksaffär. Väl på bussen/i tunnelbanan finns en automat där du förväntas stämpla din biljett vid första resan. 

Att ta sig till Olimpico är relativt enkelt. 
Ta tunnelbanan, linje A, och stig av vid Flaminio. Där väntar tvåans spårvagn som tar dig upp till Olimpico. 
Väl där passerar du först givetvis Foro Italico, där det rosa CONI-högkvarteret huserar till höger; passa på att hälsa på Petrucci, och kan njuta av en fin vy av stadion medan du traskar vidare tillsammans med alla himmelsblå fantaster. 

Vill du läsa mer om Rom eller stadsrivalen Roma så klicka
HÄR

Hos Skyscanner kan du jämföra priser på både flyg och hotell i Rom innan du bestämmer dig för vilket som passar dig bäst!