bat.logo.stor.001

Stadio olimpico - Roms Olympiastadion

AS Roma

Alla vet väl vem den store kejsaren i Rom är väl? Francesco Totti såklart. Han har tyvärr pensionerat sig men bara för det betyder det inte att Roma har slutat spela underhållande fotboll i högsta klass. Roma är ännu ett av Italiens topplag men har inte lika stora framgångar när det kommer till titlar som deras rivaler. Roma har vunnit Serie A tre gånger och Coppa Italia nio gånger. 
Romas största rival är Lazio som även är deras stadsrival och som de delar Stadio Olimpico med. Har du inte sett ett Rom-derby tidigare? Då tycker vi verkligen att det är dags! När båda lagens kurvor är fullsatta och flaggorna viftas i luften, den atmosfären hittar du knappt någon annanstans i Italien eller i Europa.


Rom

Rom är Italiens huvudstad och har nästan tre miljoner invånare. Här ligger även Vatikanstaten som är centrum för den romersk-katolska kyrkan. Sedan antikens tid kallas staden för urbs aeterna - den eviga staden. Rom är ansedd som den grönaste staden i hela Europa. Detta tack vare sina många, stora fantastiska parker. 

Sevärdheter och aktiviteter

Rom är en av Europas mest historiska städer och ett besök till Colosseum är ett måste. Arenan användes under romerska rikets tid till gladiatorspel, avrättningar och teater. Forum Romanum där antikens Rom hade sin centrala mötesplats och ett par stenkast därifrån finner vi det mäktiga Colosseum med tusentalet skolungdomar och vykortsförsäljare utanför.

En beskådning från utsidan och smekning av kolonnerna räcker mer än väl om en titt från insidan är för mycket av besvär. Passa verkligen på att uppleva den antika känslan vid dessa två ruiner av den sydeuropeiska högkulturens mitt. Notera dock att om inträdet till själva hjärtat av Colosseum är dyrt (vilket det definitivt är), så är det om möjligt ännu dyrare med förfriskningarna i området runtomkring. I ett av världens turisttätaste områden tvingas du punga upp med närmare fyra euro för en Coca Cola.

Den som vill kan nu välja att fortsätta äventyret på en av stadens alla butiksgator, Via del Corso, den största, eller Via Nazionale som leder till Termini. Väl vid Termini kan man ta bussen eller tunnelbanan till Vatikanen och Peterskyrkan bakom den överväldigande Petersplatsen. Ett besök i kyrkan är ett måste och likaså att ta sig hela vägen upp till toppen på den där man kan bevittna stadens överlägset bästa utsikt, den är fullkomligt underbar. Vid noggranna iakttagelser kan man se halva Olimpico gömma sig bakom ett skogsparti. 

Kapell och kyrkor finns överallt - alla värda ett besök. Takmålningar av renässansgossar som Rafael såväl som Michelangelo finns att gotta sig med i några av dem.


Kollektivtrafik och transport

Rom har två flygplatser. Fiumicinoflygplatsen, som ligger 35 kilometer utanför centrum, och Ciampinoflygplatsen, 15 kilometer utanför centrum. Från dessa flygplatser går det både tåg och bussar in till centrum med ständiga avgångar så att du enkelt och smidigt kan komma in till city. 

Vill du inte ta dig fram med hjälp av tunnelbana finns alltid bussalternativet att tillgå. Även dessa transportmedel är överbefolkade och instängda, får du för dig att ta med resväskorna in på bussen så får du helt enkelt räkna med att bli bemött med suckar och stön. Har du fått för dig att tillbringa småtimmarna på en av stadens alla nattklubbar så får du förlita dig på att nattbussen (som går någorlunda regelbundet) tar dig till Stazione Termini. Bussar och fasta tider i Rom är ingenting som hör ihop så räkna kallt med att ett antal turer utgår eller kraftigt försenas. Det är ingen ovanlighet att bussarna anländer i en enda stor klump, så var beredd. 

Kommunaltrafiken i Rom är inte alls dyr att utnyttja. En dagsbiljett (Biglietto Integrato Giornaliere), gällandes på både metron och bussarna, kostar runt 3 EURO, en veckobiljett (Carta Inegrata Settimanale) runt 12 och en månadsbiljett(Abbonamento Mensile) 25. Vill du köpa biljetter för enbart en resa så gör du detta bäst genom att köpa en 75-minutersbiljett (Biglietto Integrato a Tempo) för en Euro. 

Du kan inte köpa biljetter ombord på bussen/tåget utan måste alltid införskaffa dessa innan resan. Blir du upptäckt utan giltig biljett väntar dyra böter. Du införskaffar din biljett på närmaste tidningshandlare eller tobaksaffär. Väl på bussen/i tunnelbanan finns en automat där du förväntas stämpla din biljett vid första resan. 

Att ta sig till Olimpico är relativt enkelt. 
Ta tunnelbanan, linje A, och stig av vid Flaminio. Där väntar tvåans spårvagn som tar dig upp till Olimpico. 
Väl där passerar du först givetvis Foro Italico, där det rosa CONI-högkvarteret huserar till höger; passa på att hälsa på Petrucci, och njut av en fin vy av stadion medan du traskar vidare tillsammans med alla vinröda fantaster. 

Vill du läsa mer om Rom eller stadsrivalen Lazio, tryck HÄR.

Hos Skyscanner kan du jämföra priser på både flyg och hotell i Rom innan du bestämmer dig för vilket som passar dig bäst!